A murit Sanda Manu! Oana Pelea: ”Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere!”

Sanda Manu, regizor de teatru și profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a murit.

Anunțul a fost făcut chiar de îndrăgita actriță Oana Pelea.

”Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere.

Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…

Tăcere. Rugă. Multă iubire. Enormă recunoștință. Și iar…iubire. Și iar…tăcere.

Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învățat generații la rând rigoare și emoție, inteligența actului scenic, bunul-simț pe scenă și bunul-simț în viață, eleganță, clasă, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, dușman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.

Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris Oana Pelea pe Facebook.

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu.

După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC.

Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureșan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003.

Conferinta de presa la Teatrul National „I. L. Caragiale” privind stagiunea 2005-2006. In imagine: Sanda Manu, regizor.
Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este „Cum iubește cealaltă jumătate” de la Teatrul Mic din București.

În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană” cu Oana Pellea ca protagonistă.

În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.

A fost căsătorită cu regretatul Ștefan Tapalagă, cu care are un copil, Irina.