Acest aliment a fost interzis și scos de pe rafturi, producătorii români sunt furioși

“Avertizăm cu privire la încălcările legale și nerespectarea regulamentelor interne într-o structură guvernamentală și ne considerăm protejați de anonimat în rolul nostru de a aduce la cunoștința publicului și autorităților aceste activități ilegale, care pot reprezenta o amenințare la adresa interesului public sau a securității publice.

Începând din luna mai a acestui an, comisarii ANPC au decis să retragă de pe rafturile magazinelor magiunul de prune produs de importante companii românești cu tradiție în domeniu.

Motivul acestei decizii constă în faptul că pe etichetele acestor produse este menționat că sunt realizate doar din prune și nu conțin zahăr adăugat. Deși nu există nicio dovadă că aceste informații sunt false, reprezentanții ANPC au dispus retragerea acestor produse cu astfel de etichete de pe rafturile marilor retaileri.

“Motivul” invocat este faptul că producerea magiunului exclusiv din prune și fără adăugarea de zahăr sunt deja obligații legale conform Ordinului comun nr.852/623/216 din 2014 al MADR/MS/ANPC, care reglementează acest aspect.

Comisarii ANPC susțin că, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului european nr.1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare – Articolul 7 privind practicile corecte de informare, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare cumpărătorul, în special prin sugerarea unor caracteristici speciale ale produsului care sunt de fapt comune tuturor produselor similare.

Cu alte cuvinte, conform temeiului legal din Regulamentul 1169, nu este permis să evidențiezi printr-o etichetă o caracteristică pe care toate produsele similare o au (în cazul magiunului de prune produs în România, producția exclusiv din prune și fără adaos de zahăr fiind o obligație legală).

Cu toate acestea, ANPC nu înțelege faptul că mențiunea “fără zahăr adăugat” este o mențiune nutrițională specială care intră în sfera de reglementare a Regulamentului european 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare. Astfel, producătorii de magiun au urmat procedura de autorizare a acestei mențiuni la autoritatea competență, Ministerul Sănătății, pentru a se conforma cerințelor clare și imperative ale acestui act normativ.

De altfel, avizul acordat de autoritatea competentă este evidențiat în Registrul național al mențiunilor nut

riționale și de sănătate înscrise în produsele alimentare, disponibil public pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica “Informații de interes public”.

“Atunci, de ce ar dori o autoritate de control din România să elimine în mod absurd producători români cu tradiție în domeniu, în condițiile în care magiunul nostru de prune, etichetat în acest mod, este apreciat și vândut cu succes în întreaga lume?”, întreabă un producător local.