„Bătrâna Și-A Pus Plasa Lângă Picior Și Haina Groasă Pe Cuier. Doar Busuiocul Îl Ținea Ca Atunci Când A Intrat În Vagon…”. Cine Era Bunica Și Ce S-A Întâmplat În Tren

Oraşul Iaşi a devenit centrul credinţei zilele acestea. Mii de pelerini din toată ţara au venit să se închine la racla Sfintei Parascheva. Sute de autocare au blocat stăzile oraşului ca să îi ducă pe oameni la Catedrală. Pe reţelele de socializare o imagine cu o bătrână a devenit virală. După o zi întreagă în care a stat la coadă pentru a ajunge la moaşte, târziu în noapte, bătrâna a plecat spre casă cu trenul. Iată ce l-a impresionat pe românul care a surprins-o.

Peste 10.000 de pelerini au făcut noapte albă şi au înfruntat temperaturi de nici 2 grade Celsius. La primele ore ale dimineții coada se întindea deja, ca niciodată, pe 2 kilometri. Printre credincioşi s-a numărat şi bătrâna din imagine. Deşi are o vârstă destul de înaintată femeia a aşteptat ore întregi pentru a ajunge la raclă.

Bătrâna și-a pus plasa lângă picior și haina groasă pe cuier

Apoi, a mers la gară, a luat trenul şi a plecat spre casă. Pe faţa ei se citea liniştea. Faptul că a reuşit să ajungă la moaştele Sfintei Parascheva a însemnat totul pentru ea.

Mesajul internautului s-a viralizat rapid

Pe reţelele de socializare, un internaut care s-a întâlnit cu femeia în tren a împărtăşit cu cei care îl urmăresc gândurile pe care le-a avut atunci când a văzut-o.

„Bătrâna și-a pus plasa lângă picior și haina groasă pe cuier. Doar busuiocul îl ținea ca atunci când a intrat în vagon. L-a ținut așa ore, cuminte, senină, răbdătoare. Și dac-ar fi lăsat busuiocul, cu ce l-ar fi înlocuit? Cu blugi, cu Mall, cu Iphone 15? Bani, piscină, iaht. Și dacă bătrânei cu busuioc i-L luăm pe Dumnezeu, ce-i dăm la schimb? Pustiul din noi? Depresia și Xanaxul?

Vagonul de tren s-a umplut cu miros de busuioc. Mai erau douăzeci de minute până la plecare. Ploaia se prelingea pe geam. Bătrâna s-a așezat lângă mine, însoțită de două tinere. În vagon, mulți veneau de la Mitropolie. Erau zgribuliți, scuturând umbrele sau pelerine. Pretutindeni, mâini cu busioc.

Ca să ajungă la Sfânta Parascheva, oamenii au stat sub cerul nopții și al dimineții reci de octombrie la Iași. Anul ăsta, pelerinajul a început cu o săptămână mai devreme. Ploaia nu se oprea nici acum, aproape seară. Era frig și mirosea a iarnă.

Ce le dăm în locul Sfintei de la Mitropolie celor care țin busuiocul ca pe singurul lucru adevărat din viața lor mică, tristă și necăjită? Le spunem că Dumnezeu nu există? Că totul e plăsmuirea omului care nu-l citise pe Darwin și Marx?

Când mâinile nu vor mai purta busuioc pe străzi și ulițe, în trenuri și gări, omul va fi murit de mult. Cu înăuntrul gol, vom defila printre planete pustii. Spre nicăieri”, a povestit un internaut pe pagina sa de Facebook.