BUSUIOCUL ne protejează de infecţiile cu BACTERII luate din ALIMENTE (toxiinfecţie alimentară)

Toxiinfecţia alimentară sau intoxicația alimentară este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau paraziţii.

În sezonul estival, din cauza temperaturilor ridicate, astfel de microorganisme se înmulţesc foarte repede în alimentele perisabile.

Toxiinfecţia alimentară se manifestă prin: diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, însoţite de cele mai multe ori de febră

Busuiocul ne protejează de toxiinfecţia alimentară

Busuiocul (Ocimum basilicum) are proprietăţi antimicrobiene care ajută în lupta contra microorganismelor ce ne provoacă neplăceri. Planta are proprietatea de a ucide bacteriile care provoacă dureri de stomac şi alte probleme de natură digestivă. •

O singură picătură de ulei volatil de busuioc pusă într-un litru de apă de băut, care se consumă pe parcursul unei zile, de protejează de multe din infecţiile cu bacterii luate din alimente.

În special în timpul sezonului cald, acestea produc toxiinfecţii alimentare traduse prin vomă, diaree puternică, febră

• În plus, condimentarea cu busuioc a mâncărurilor este recomandată, mai ales în timpul verii. Explicaţia: substanţele volatile din busuioc păstrează alimentele nealterate mai mult timp şi ne feresc de infecţiile tubului digestiv.

• O altă metodă de a alina disconfortul abdominal şi de a combate toxiinfecţia alimentară: se adaugă câteva frunze de busuioc mărunţite, puţină sare grunjoasă şi un praf de piper negru măcinat la 3 linguri de iaurt simplu; se amestecă până la omogenizare şi se consumă  acest iaurt aromat, de 3-4 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.

De asemenea, în tratamentele pentru bolile aparatului digestiv, busuiocul se mai poate administra sub următoarele forme

Infuzie

1 linguriţă de busuioc uscat se opăreşte cu 250 ml. apă fiartă, timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după masă.

Tinctură

Peste 10 g busuioc uscat şi mărunţit se toarnă 100 ml. de alcool de 50 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile. Apoi, se trece uşor partea limpede într-un alt flacon.

Se iau câte 30 de picături de tinctura de busuioc, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.