Când este Lăsatul Secului în 2023. Pe ce dată începe Postul Crăciunului și ce alimente nu ai voie să consumi

Postul Crăciunului, cunoscut și sub denumirea de „postul bucuriei,” ocupă o poziție semnificativă în tradiția creștină ortodoxă, fiind unul dintre cele patru mari posturi ale anului. Acest post reprezintă o perioadă de pregătire spirituală înaintea celebrării Nașterii Domnului și durează 40 de zile, făcându-l astfel mai scurt decât Postul Paștelui.

Lăsatul Secului este o zi specială, marcată de o masă bogată, cu bucate alese. Această tradiție permite credincioșilor să se bucure de alimentele care sunt interzise în timpul postului, cum ar fi ouăle, brânza, laptele și carnea.

Când este Lăsatul Secului în 2023

Din punct de vedere temporal, Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, aceasta fiind ziua dinaintea sărbătorii Crăciunului. Cu o zi înainte de începutul postului, creștinii sărbătoresc ceea ce se numește „Lăsatul Secului”. Acesta are loc pe data de 14 noiembrie, cu mențiunea că, dacă această zi pică într-o zi de miercuri sau vineri, Lăsatul Secului se desfășoară cu o zi înainte.

Scopul acestei mese festive este să ofere oamenilor ocazia de a se satura din mâncărurile preferate înainte de a intra în post și de a nu resimți nevoia de alimente dulci până la Crăciun. În timpul celor 40 de zile de post, mai există și câteva zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Ce trebuie să mănânci în timpul Postului Crăciunului

În ceea ce privește alimentația din timpul Postului Crăciunului, acesta se caracterizează prin flexibilitate și relativă indulgență față de Postul Paștelui. Cu toate acestea, în zilele de luni, miercuri și vineri, nu se consumă ulei sau vin, iar gătitul cu ulei este interzis. În celelalte zile ale săptămânii, se poate folosi untdelemn în prepararea mâncărurilor.

Una dintre componentele principale ale postului este consumul de pește în anumite zile speciale. Pe 21 noiembrie, cu ocazia sărbătorii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică,” se face dezlegare la pește. De asemenea, pe 30 noiembrie, de „Sfântul Andrei,” și pe 6 decembrie, de „Sfântul Nicolae,” creștinii au permisiunea de a consuma pește.

În perioada cuprinsă între 21 noiembrie și 20 decembrie, există dezlegare la pește în toate zilele de sâmbătă și duminică. Aceste zile de dezlegare la pește permit credincioșilor să mențină tradiția și să se bucure de hrană mai variată în timpul postului.