Ce este bine să mănânci de Sfânta Parascheva și ce este bine să dai de pomană

Este important ca în pachetul ce este dat de pomană să se afle diferite alimente, precum pâinea, lipia, must și vin nou, alimente ce se crede că cinstește memoria celor adormiți, însă persoanele dragi ce oferă aceste pachete de pomană se crede că vor atrage în viața lor sănătate și belșug.

Este recomandat ca femeile însărcinate să ofere de pomană în această zi sfântă în care se celebrează Sfânta Parascheva, astfel încât sarcina acestora să fie cât mai ușoară, iar bebelușul să se nască fără probleme.

Există și o listă cu alimente ce nu trebuie să fie date de pomană, alimente pe care nu este bine ca credincioșii să le consume la data de 14 octombrie, de Sfânta Parascheva.

Printre aceste alimente se numără fructele cu cruce, castraveții, nucile sau pepenele roșu, alimente ce se crede că aduc ghinion dacă sunt date de pomană.

În această zi sfântă de 14 octombrie 2023, când se pomenește Sfânta Parscheva, se crede că rugăciunile nu rămân fără răspuns, mai ales dacă sunt spuse din suflet, alături de foarte multă credință. Credincioșii se pot ruga în această zi pentru nătate, prosperitate, belșug și liniște în familie.

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”