Greseala pe care o faci cand aprinzi lumanari la biserica. Preotii spun ca il superi pe Dumnezeu

Cu totii aprindem cate o lumanare cand mergem la biserica, fie ca o punem la „Vii” sau la „Adormiti”. Lumanarea simbolizeaza puritatea, iluminarea caii pe care sufletele o urmeaza in viata si dincolo de ea.

Ce trebuie sa faci cand aprinzi lumanari in biserica

Marii duhovnici spun ca mai toti crestinii fac o greseala care il supara pe Dumnezeu atunci cand depun o lumanare in altarele din fata bisericilor.

Semnificatia aprinderii unei lumanari este extrem de importanta. Dumnezeu nu se uita la mainile pline, spun preotii si teologii, ci la mainile curate.

Prima conditie in aprinderea unei lumanari este rugaciunea.

Multi crestini aprind lumanarile si isi fac doar cruce, iar in acest fel omit sa se mai roage crezand ca este suficient.

Preotii spun ca se ia in considerare flacara mintii si nu flacara de la lumanare, care reprezinta materialul.

Ori, asa cum se stie, intunericul material si spiritual este aducator de moarte, de deznadejde, de pustietate.

Mai mult, lumanarea aprinsa in biserica ori in afara ei are caracter de jertfa. Daruirea unei lumanari celui amarat, care vrea sa o aprinda in memoria unei persoane dragi, este tot un act de jertfa.

Cum se aprind in mod corect lumanarile pentru vii si adormiti?

– Cum se aprind in mod corect lumanarile pentru vii si adormiti? Se aprinde o lumanare pentru o persoana sau pentru mai multe persoane?

Arhimandrit Mihail Daniliuc:

– Cel care aprinde o lumanare se arata a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumanarii inchipuie in primul rand pe Cel ce este izvorul luminii si al iubirii, pe Hristos Domnul.

Lumanarea este, totodata si un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce in fata lui Dumnezeu. Deci accentul sa nu cada numaidecat pe numarul lor, ci pe modul cum savarsim acest act liturgic.

Daca banutii ingaduie este bine sa aprind cate o lumanare pentru cei pentru care ma rog, vii si adormiti. Dar, daca nu-mi permit sa fac acest lucru, pot aprinde o lumanare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare dupa nume, si una pentru cei repausati, dupa aceeasi randuiala, zicand „Pomeneste Doamne pe robii Tai (si spui numele).”

– Ce rugaciuni sa spunem atunci cand aprindem lumanari pentru vii sau adormiti?

– Pr Andrei Atudori:

– Atunci cand aprinzi o lumanare pentru cei vii sau pentru cei adormiti poti sa spui asa: pentru vii – „Pomeneste Doamne pe robii Tai (si spui numele)” iar pentru adormiti – „Pomeneste Doamne pe adormitii robii Tai (si spui numele)”. Daca ai vreo cerere speciala atunci spune-i lui Dumnezeu gandul tau asa cum poti. El stie ce este de folos tuturor!