Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre.
Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.
Are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală. El a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească prin făina de mălai gătită.
Are efect împotriva stresului fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care are acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.
Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.
Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea ta și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor.
Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.
Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.
Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.
1. Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.
2. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor.
3. Reglează glicemia: Porumbul ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, consumul de mălai fiind indicat în cazul diabeticilor. Reduce și cantitatea de colesterol din sânge, scade riscul de ateroscleroză și de infarct.
4. Are grijă de ovare: În cazul în care nu știai, mămăliga ajută la revitalizarea funcțiilor sexuale. Femeile care obișnuiesc să mănânce mămăligă în mod frecvent au o activitate ovariană mai intensă și o viață sexuală mai activă.
5. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon.
6. Influențează în bine starea de spirit.
7. Vindecă răceala prin conținutul de vitamina A.
8. Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.
Reteta de crumbel de pere si mere cu mamaliga
Eu iubesc mamaliga!!! Toti cei care ma cunosc stiu foarte bine cat imi place mamaliga. As manca-o la mic dejun, pranz, cina, in orice forma si combinata cu orice. Nu stiu de unde mi se trage asta…poate de la tata, care nu concepea o masa fara mamaliga. Indiferent de ceea ce mama pregatea, el trebuia sa sa aiba si mamaliga. Putea sa fie orice pe masa. Primul lucru pe care il spunea cand se aseza era: “dar o mamaliga, nu ai facut si tu?”. Poate mi se trage de la faptul ca eu vad in mamaliga familie…am mereu in cap scena familiei care dupa o zi de munca se aduna in jurul mesei pe care fumega mamaliga. Poate pur si simplu imi place porumbul in toate formele sale.
De data aceasta am ales sa folosesc mamaliga intr-un mod mai neobisnuit: intr-un desert, desert ce mi-a fost recomandat de unul dintre cei mai de valoare chefi romani, chef Loredan Gargalac, care pe langa faptul ca este un mare bucatar, este si o persoana de exceptie, iar eu nu pot decat sa ma mandresc pentru faptul ca nemaul nostru a dat lumii astfel de valori.
Ingrediente (pentru 10 persoane):
- – 5 mere
- – 5 pere
- – 45 ml de suc de lamaie
- – 85 g zahar brun
- – 1/2 cana de stafide
- – 1/4 lingurita de nucsoara
- – 1 lingurita de scortisoara
- -1 varf de cutit de sare
Pentru crumbel:
- -120 g zahar brun
- – 1 varf de cutit de sare
- -1 lingurita de scortisoara
- – 75 g de unt rece taiat bucatele
- – 70 g de fulgi de ovaz
- – 40 g de migdale taiate marunt
- – 2 linguri de apa rece
- – 1 litru apa
- – 500 g faina malai
- – 2 linguri zahar tos
Mai intai pregatim o mamaliga dintr-un litru de lapte folosind zahar tos in loc de sare. O lasam sa se raceasca.
Curatam merele si perele de coaja, eliminam coceanele si le taiem felii cu o grosime de circa 5 mm. Le punem intr-un bol si le amestecam cu toate mirodeniile (zahar, suc de lamaie, nucsoara, scortisoara, stafide, sare).
Ungem cu unt o tava cu margini mai inalte si varsam inauntru fructele.
Intrun robot punem toate ingredientele pt crumbel si le mixam la viteza maxima, pana ce obtinem firmituri de marime medie. Amestecam crumbelul cu mamaliga rece ( 40% crumbel si 60% mamaliga).
Distribuim crumbelul peste fructe astfel incat sa le acoperim si dam totul la cuptor preincazlit la 190 grade Celsius, static pentru 30-40 de minute.
Se poate servi cu o cupa de inghetata de vanilie sau de smantana.