Pensii mai mari pentru românii cu mai puțin de 15 ani lucrați

Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore pentru românii care au muncit mai puțin de 15 ani. Aceștia vor beneficia de o pensie minimă stabilită în funcție de stagiul de cotizare realizat, care va fi de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Însă, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 și 14 ani inclusiv, se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Subtitlu: Diferențierea între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani

Potrivit noii legi a pensiilor, diferența se va face între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, persoanele cu vechime de minim 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În schimb, persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, vor primi 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pe țară. Noua formulă a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare.

Subtitlu: Cumpărarea vechimii în muncă în anul 2022

Persoanele care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023. În plus, există și posibilitatea de cumpărare a vechimii în muncă în anul 2022, dacă aceasta a fost întreruptă din diverse motive. Această măsură îi va ajuta pe cei care au lucrat la negru sau care nu au putut să cotizeze la stat pe o perioadă determinată din diverse motive, precum concedii medicale sau creșterea copiilor.

În concluzie, noua lege a pensiilor aduce schimbări majore pentru românii care au muncit mai puțin de 15 ani. Aceștia vor beneficia de o pensie minimă stabilită în funcție de stagiul de cotizare realizat, iar diferențierea între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani va asigura o distribuție corectă a pensiilor. Prin cumpărarea vechimii în muncă, românii au acum oportunitatea de a-și completa perioadele lipsă de cotizare și de a beneficia astfel de o pensie mai mare și mai echitabilă.