Prăjitura Elena

Rețetă de Prăjitură Festivă

Aceasta este una dintre rețetele mele preferate, perfectă pentru Sărbători.

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g margarină Rama
  • 2 linguri de cacao
  • 150 g făină
  • 1 plic praf de copt

Mod de preparare:

  1. Prepararea blatului:
    • Spumează bine gălbenușurile cu zahărul pudră.
    • Adaugă margarina moale (nu topită) și cacao, amestecând bine.
    • Încorporează făina și praful de copt, amestecând cu o lingură.
    • Bate albușurile spumă tare și încorporează-le în compoziție, amestecând ușor cu lingura.
    • Toarnă compoziția într-o tavă de 30×22 cm, tapetată cu hârtie de copt.
    • Coace în cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii.
    • Întoarce blatul copt cu partea de jos în sus și însiropează-l cu siropul preparat din caramelizarea a 3-4 linguri de zahăr și adăugarea a 150 ml apă. Lasă siropul să se răcească înainte de a-l folosi.

Ingrediente pentru prima cremă:

  • 250 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr pudră
  • 100 ml rom (sau esență de rom)

Prepararea primei creme:

  • Amestecă toate ingredientele și întinde compoziția peste blatul însiropat.

Ingrediente pentru a doua cremă:

  • 4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 2 linguri de cacao
  • 250 g margarină Rama

Prepararea a doua creme:

  • Bate ouăle întregi cu zahărul și cacaoa pe baie de abur până se îngroașă.
  • Lasă crema să se răcească suficient.
  • Spumează bine margarina (lăsată la temperatura camerei) și amestec-o cu crema răcită.
  • Întinde a doua cremă peste stratul de nucă.

Pregătirea glazurii:

  • 200 g ciocolată
  • 120 ml frișcă

Mod de preparare:

  • Topește ciocolata împreună cu frișca la bain-marie și întinde glazura peste prăjitură.

Finalizare:

  • Lasă prăjitura la frigider pentru câteva ore sau până a doua zi înainte de a o tăia.

Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Liliana Botescu și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.