Rețetă de Prăjitură Festivă
Aceasta este una dintre rețetele mele preferate, perfectă pentru Sărbători.
Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 150 g zahăr pudră
- 150 g margarină Rama
- 2 linguri de cacao
- 150 g făină
- 1 plic praf de copt
Mod de preparare:
- Prepararea blatului:
- Spumează bine gălbenușurile cu zahărul pudră.
- Adaugă margarina moale (nu topită) și cacao, amestecând bine.
- Încorporează făina și praful de copt, amestecând cu o lingură.
- Bate albușurile spumă tare și încorporează-le în compoziție, amestecând ușor cu lingura.
- Toarnă compoziția într-o tavă de 30×22 cm, tapetată cu hârtie de copt.
- Coace în cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii.
- Întoarce blatul copt cu partea de jos în sus și însiropează-l cu siropul preparat din caramelizarea a 3-4 linguri de zahăr și adăugarea a 150 ml apă. Lasă siropul să se răcească înainte de a-l folosi.
Ingrediente pentru prima cremă:
- 250 g nucă măcinată
- 150 g zahăr pudră
- 100 ml rom (sau esență de rom)
Prepararea primei creme:
- Amestecă toate ingredientele și întinde compoziția peste blatul însiropat.
Ingrediente pentru a doua cremă:
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 2 linguri de cacao
- 250 g margarină Rama
Prepararea a doua creme:
- Bate ouăle întregi cu zahărul și cacaoa pe baie de abur până se îngroașă.
- Lasă crema să se răcească suficient.
- Spumează bine margarina (lăsată la temperatura camerei) și amestec-o cu crema răcită.
- Întinde a doua cremă peste stratul de nucă.
Pregătirea glazurii:
- 200 g ciocolată
- 120 ml frișcă
Mod de preparare:
- Topește ciocolata împreună cu frișca la bain-marie și întinde glazura peste prăjitură.
Finalizare:
- Lasă prăjitura la frigider pentru câteva ore sau până a doua zi înainte de a o tăia.
Poftă bună!
Rețeta aparține dnei. Liliana Botescu și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.