Raed Arafat Avertizează Toți Românii: Trebuie Să Fie Pregătiți! Să Asculte Alertele

Raed Arafat a transmis un mesaj special românilor de pretutindeni cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. La ce trebuie să fim atenți în caz de dezastru natural?

Raed Arafat, mesaj special cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor

Raed Arafat a transmis un mesaj special românilor de pretutindeni cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor.

Prevenirea este cea mai bună soluţie pentru reducerea riscului la dezastre. A doua soluție este pregătirea pentru dezastre. Fiecare om trebuie să fie pregătit individual.

„În primul rând, din punctul nostru de vedere, primul act este prevenirea. Pentru reducerea riscului la dezastre prevenirea este cea mai bună soluţie pentru a reduce impactul dezastrelor. În al doilea rând, este partea de pregătire.

Când vorbim de pregătire, vorbim de pregătirea instituţională, dar şi pregătirea persoanelor la nivel de individ. Fiecare dintre noi are rolul lui de a fi pregătit pentru a face faţă provocărilor şi dezastrelor.

Primii care reacţionează întotdeauna sunt oamenii care sunt la faţa locului, vecinii, cei care sunt în apropierea zonei în care s-a produs ceva din caza unui risc. Adică, dacă este un cutremur, primii care pot acţiona sunt cei care sunt în vecinătate, până sosesc autorităţile.

Dacă sunt inundaţii, oamenii sunt cei care trebuie să fie pregătiţi în primul rând”, a declara el, vineri, în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

Ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor?

Oamenii trebuie să reacţioneze imediat când sunt avertizaţi, să nu devină victime şi să asculte avertizările care sunt date, fie prin sistemul Ro-Alert, fie prin altceva, ca să poată să ajungă la siguranţă. Trusa de urgenţă este obligatorie! În ea trebuie să fie neapărat apă potabilă și mâncare pentru 72 de ore.

Mereu, oamenii trebuie să înţeleagă că oricând pot deveni victime. Nimeni nu este exclus de a fi parte dintr-o situaţie de urgenţă. Cea mai bună soluţie este ca întotdeauna să fie pregătiți şi informați la timp. Atenție! Pregătirea pentru dezastre se face din timp, ci nu în timpul dezastrului.

Ziua Reducerii Riscului la Dezastre este extrem de importantă, având în vedere riscurile cu care ne confruntăm și schimbările climatice care deja pot să aibă un impact major.

„După care avem partea de pregătire pe rezilienţă şi înseamnă că noi, ca cetăţeni, fiecare să avem trusa lui de urgenţă, să avem apă, să avem mâncare măcar pentru 72 de ore. Cei care pot să intre pe internet vor vedea toate aceste recomandări. Recomandările noastre sunt ca întotdeauna oamenii să înţeleagă că nimeni nu este exclus de a fi victimă, nimeni nu este exclus de a fi parte dintr-o situaţie de urgenţă şi cea mai bună soluţie este ca întotdeauna să fii pregătit şi informat. Să intre pe ”Fiipregătit.ro” să descarce aplicaţia DSU şi să urmărească indicaţiile care sunt acolo şi ghidurile să le citească din timp.

Ziua Reducerii riscului la dezastre este extrem de importantă, având în vedere riscurile cu care ne confruntăm, schimbările climatice care deja pot să aibă un impact major. Vedem schimbările climatice şi în ziua de astăzi: atmosfera foarte caldă, vreme caldă, frumoasă, dar neobişnuită pentru perioada aceasta, care ne atrage atenţia că sunt schimbări în curs. Aceste schimbări vor aduce un impact major care necesită ca noi să fim pregătiţi”, a adăugat Raed Arafat.

În 2023, Ziua internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor abordează legătura dintre dezastre şi inegalitate. Dezastrele şi inegalitatea sunt două feţe ale aceleiaşi monede. Fiecare adversitate o întăreşte pe cealaltă.

Mai exact, accesul inegal la servicii îi lasă pe cei mai vulnerabili expuşi pericolului dezastrelor, iar efectele dezastrelor exacerbează inegalităţile şi îi împing pe cei mai expuşi riscurilor şi mai mult în sărăcie, scrie pe site-ul oficial al ONU.