10 lucruri pe care trebuie să le facem zilnic pentru a fi sănătoși – Cele 10 porunci ale dr. neurochirurg Vlad Ciurea

Pe lângă mișcare și alimentație sănătoasă, avem nevoie și de alte lucruri pentru a putea trăi sănătoși și fericiți până la adânci bătrâneți. Zâmbetul și odihna sunt doar două dintre aceste lucruri. Iată ce ne recomandă reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea:

1.Prof. dr. Alexandru Ciurea: „Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineață. În popor țăranul se culcă o dată cu găinile și se scoală la cântatul cocoșului. Trezirea trebuie să fie dimineața, nu la ora 10. Dacă ne-am trezit la 9 sau 10, sigur suntem obosiți.

2.Aerul curat este sănătate pură pentru creier. Nu mergem direct să mâncăm. Să ieșim afară, să respirăm aer curat. Aerul ăsta se duce nu în plămâni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă duhurile rele.

3.Te miști, deci exiști! După ce s-au deschis ferestrele și creierul începe să funcționeze, facem câțiva pași. De ce? Ca să punem în mișcare circulația, inima. Te miști și exiști, a spus un japonez.

4.Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață. Există această igienă și toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele toxice din noi pentru că mișcările pe care le facem dimineața la duș sunt chiar mișcările din yoga, dar noi nu mai știm acest lucru.

5.Micul dejun luat în liniște. După aceea, se mănâncă. Masa trebuie să fie liniștită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitație în jurul mesei.

6.Sănătatea din ceașcă. Am ajuns la un element esențial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceașcă încet, liniștit, și ca plăcere și ca digestie.

7.Zâmbet pentru o sănătate mai bună. Încă un secret: zâmbetul. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul și zâmbetul. Modifici psihicul tău și capacitatea ta funcțională, iar pentru cei din jur care probabil sunt încordați, relaxează totul!

8.Alimentele ușoare, ideale pentru masa de prânz. Celula nervoasă nu dorește multă mâncare la prânz, dacă am mâncat ca și căpcăunii, facem așa o burtă mare și cădem jos și tot sângele se duce în burtă, iar aici sus nu mai rămâne nimic.

9.Masa de seară, cât mai ușoară. Masa de seară trebuie să fie cât mai ușoară posibilă, fără o încărcare cu multe produse de carne grase și fără o suprasolicitare că nu soliciți numai creierul. Soliciți pancreasul, tubul digestiv, inima. Nu trebuie încărcate la nesfârșit pentru masa de seară. Din nefericire, un obicei extrem de rost – încărcare cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la nimic bun. De aici urmează o serie întreagă de afecțiuni.

10.Somnul dulce mult aduce. Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toții. Lumea a uitat: când trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate că cel mai bun somn este între ora 10 și 12 seara. Opriți televizoarele, telefoanele și toate aceste lucruri și odihniți-vă. Ce credeți că se întâmplă în organismul nostru? O curățare a creierului. Partea superioară a creierului doarme, partea inferioară este viața noastră vegetativă în care toate organele funcționează și ne curăță cu ocazia asta creierul, între organismul se liniștește și a doua zi pornim de la capăt.”