Agricultorii, în fața provocărilor: secetă și El Nino

Agricultorii se vor confrunta cu unele provocări în luna octombrie. El Nino va aduce ninsori consistente în această iarnă.

Iată când vor cădea primii fulgi de nea.

După o lună septembrie neobișnuit de toridă, cu temperaturi care au atins chiar și 35 de grade Celsius, se anunță că toamna aduce un octombrie mai cald decât în mod obișnuit în România.

Ceea ce este remarcabil este faptul că acest timp neobișnuit de călduros va continua și în primele zile ale acestei săptămâni. Cu toate acestea, vestea nu este atât de bună pentru agricultori, deoarece precipitațiile vor fi insuficiente pentru a combate seceta extremă cu care se confruntă sudul și estul țării.

Aceste zone sunt sub un fel de atenționare de secetă extremă de mai mult timp și, din păcate, perspectivele nu par să se îmbunătățească în curând.

Cu toate că vremea se anunță în continuare caldă și plăcută în octombrie, vor exista câteva semne că se apropie sezonul rece.

Pe timpul nopților, la munte, temperaturile vor atinge pragul înghețului, iar pe creste vor apărea primele fulgi de zăpadă. Cu toate acestea, în general, temperaturile vor rămâne peste media obișnuită pentru această perioadă a anului. Dacă normal ar fi să avem în jur de 23 de grade Celsius la începutul lunii octombrie și aproximativ 15 grade Celsius spre final, atunci previziunile actuale indică o deviere semnificativă de la aceste cifre.

Fenomenul El Nino va influența această iarnă
În ceea ce privește precipitațiile, luna octombrie nu este cunoscută pentru cantitățile sale bogate de ploi. Totuși, trebuie menționat că fenomenul El Nino ar putea influența iarna care se apropie, aducând un sezon mai apropiat de normal în Europa, în special în Scandinavia, zona alpină și sud-estul Europei. Această schimbare poate afecta în mod semnificativ vremea în regiune în lunile următoare, făcând-o mai previzibilă pentru agricultori și pentru cei care se bucură de sporturile de iarnă.

Astfel, luna octombrie se anunță a fi o continuare a verii neobișnuit de calde pe care am experimentat-o în septembrie, oferind ocazia pentru ultimele escapade la plajă sau în munți. Cu toate acestea, agricultorii trebuie să facă față unei secete persistente, iar perspectivele sezonului rece par să fie influențate de fenomenul El Nino, care ar putea aduce schimbări semnificative în vremea din Europa.