Alertă maximă în Europa! Anunțul făcut în această seară este fără precedent.

Potrivit informațiilor oferite de șeful Frontex pentru AFP, numărul intrărilor clandestine în UE prin Mediterana Centrală a crescut între ianuarie și aprilie cu aproape 300% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, ajungând la aproximativ 42.200.

Este o situație nemaiîntâlnită pentru Frontex

„Niciodată înainte nu am văzut aşa ceva”, a subliniat directorul Frontex, adăugând că aceste debarcări reprezintă mai mult de jumătate din cele circa 80.700 de intrări clandestine ale migranţilor detectate până în prezent anul acesta în blocul comunitar.

„În special dinspre Tunisia observăm în acest moment o creştere de 1.100 % faţă de anul trecut”, a mai semnalat Hans Leijtens. Potrivit acestuia, printre cauzele acestei creşteri se numără schimbarea modului de operare al traficanţilor şi scăderii preţului pe care ei îl percep migranţilor în schimbul transportării lor către Europa.

„Ei folosesc în prezent mici ambarcaţiuni de ocazie din metal care pot fi asamblate pe plajă într-o singură zi, în 24 de ore” şi care costă aproximativ 1.000 de euro, a explicat directorul Frontex.

Directorul Frontex a respins acuzaţiile ONG-urilor

Pe de altă parte, el a respins acuzaţiile ONG-urilor conform cărora această agenţie ar fi complice la interceptarea ambarcaţiunilor cu migranţi de către garda de coastă libiană sau că Frontex ar mai efectua operaţiuni de respingere a migranţilor pe mare, după ce dezvăluirea de către ONG-uri a unor astfel de acţiuni a condus la demisia predecesorului său, Fabrice Leggeri.

Numit în ianuarie la conducerea Frontex, olandezul Hans Leijtens a promis să „restabilească încrederea”, adică ofiţerii agenţiei europene să nu mai recurgă la respingeri forţate ale migranţilor.

„Gestiunea frontierelor şi drepturile fundamentale ale migranţilor merg mână în mână”, a indicat acesta.

Hans Leijtens, de naționalitate olandez, a preluat mandatul de director executiv al Frontex în martie.

„Am devenit puțin alergic la cuvântul criză. Văd doar fapte și cifre. Și acestea mă îngrijorează, pentru că ceea ce văd este o creștere uriașă”, a declarat Leijtens. El a menționat că de-a lungul altor rute, precum Balcanii de Vest, trecerile de migranți au scăzut. Cu toate acestea, în medie, pe toate pistele, creșterea se ridică la 26 la sută.

Mai mulți migranți vin în UE din diverse motive, a explicat el, inclusiv modul în care traficanții de persoane și-au îmbunătățit abilitățile. Schimbările climatice și conflictele, ca în Sudan, acționează, de asemenea, ca „un declanșator al migrației”.