Când storci lămâi, nu face greșeala de a arunca sâmburii: ei sunt de mare valoare atunci când sunt folosiți în acest fel.

Cum să folosiți sâmburii de lămâie

Lămâile sunt fructe citrice apreciate în mod deosebit pentru gustul lor unic și versatilitatea lor atât în bucătărie, cât și în treburile casnice. Acestea reprezintă o sursă valoroasă de vitamina C, iar aciditatea lor naturală îi face utile pentru digestie, ajutând la reducerea senzațiilor de balonare. Răspândite în întreaga regiune mediteraneană, originile lor antice se întind până în țările asiatice de unde au fost importate prin comerț.

Folosite pe scară largă în bucătărie pentru a condimenta mâncărurile, a prepara sosuri, dar și deserturi, pentru care este utilizată în principal coaja, nu doar sâmburii de lămâie, ci și coaja se numără printre ingredientele mereu prezente în case. Și dacă de obicei folosim sucul, pulpa și coaja de lămâie, de ce am arunca sâmburii? Iată câteva modalități de a profita la maximum de ei.

După ce ați terminat de folosit lămâia, puneți deoparte sâmburii și clătiți-i temeinic în apă la temperatura camerei folosind o sită. Apoi așezați-i pe o șervețel de hârtie și uscați-i bine. După aceea, luați o pensetă și începeți să “dezbrăcați” sâmburii, îndepărtând pielea care îi acoperă.

Apoi luați un recipient mic, precum un borcan de iaurt, și umpleți-l cu bumbac udat. Așezați sâmburele în bumbac și lăsați-l să stea cel puțin o săptămână. După aproximativ 7 zile, sâmburele va fi dat naștere unui mic lăstar.

Continuați să mențineți bumbacul și mediul umed pentru a face micul tulpină să crească până când dezvoltă mici rădăcini. La acest punct, va trebui să plantați sâmburele într-un ghiveci mic, în care veți insera o amestec de sol și perlită pentru a asigura drenarea bună a solului. După plantare, lăstarii vor mai necesita grijă. Aceștia trebuie ținuți într-un loc bine luminat, cald, departe de curenti de aer. Asigurați-vă că solul este mereu umed și așteptați ca natura să-și facă treaba pentru a obține un copac de lămâie care, odată crescut, vă va oferi fructe suculente.

Acest proces vă poate ajuta să creați un parfum natural.

Sâmburii de lămâie nu sunt utilizați doar pentru a crește plante noi. Printre altele, este posibil să creați un parfum pentru sertare și dulapuri. Procedura de bază necesită totuși clătirea sâmburilor, dar fără a îndepărta coaja. În ciuda spălării, sâmburii de citrice își păstrează aroma naturală pentru o perioadă lungă de timp.

Iată cum puteți face un parfum folosind sâmburii de lămâie:

1. Sâmburii de lămâie: După clătire, puneți-i într-o mică pungă de pânză.

2. Alegeți să-i utilizați pentru a parfuma sertare, dulapuri sau camere în casă, precum baia. Atârnați-i de radiator în sezonul rece și vor emana un delicios miros de lămâie.

Tot ce trebuie să faceți este să încercați să găsiți cea mai bună modalitate de a valora sâmburii de la un fruct citric cu multe caracteristici interesante.