Casa de Pensii a făcut anunțul! Veste pentru cei care nu au cotizat 15 ani la stat

Vestea momentului pentru viitorii pensionari! În cazul în care vă apropiați de vârsta de pensionare trebuie să aveți în vedere acest aspect important dacă nu ați atins pragul minim de cotizare de 15 ani.

Românii care se apropie de vârsta de pensionare, dar care nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani, mai au posibilitatea de a cumpăra vechime până la finalul lunii august. Acest lucru li se aplică celor care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea.

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, o lună de vechime în muncă costă mai mult decât în 2022. În acest context, cei interesați trebuie să știe că anul de vechime s-a scumpit și a ajuns la 9.000 lei.

Despre posibilitatea de a cumpăra vechime, directorul Casei de Pensii din Vaslui, Isabel Bogdan, spune că procedura este simplă, iar prin intermediul Ordonanței 163 apare o noutate în cazul în care carnetul de muncă a fost pierdut.

„Dă posibilitatea cetățenilor să își cumpere acea vechime, să-și încheie un contract de asigurare socială pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă pentru cel mult şase ani anterior încheierii contractului de asigurare. Metodologia este destul de simplă: ei vin și completează un contract de asigurare socială, depun o declarație că nu desfășoară activitate sau realizează venituri din activități independente.

Totodată, prin Ordonanța 163 a mai apărut o noutate: aceea că, în condițiile în care carnetul de muncă este pierdut, deteriorat, se poate valorifica perioada de vechime dacă acel carnet de muncă a fost scanat conform HG 1.768”, a declarat directorul Casei de Pensii din Vaslui, potrivit RRA.

Numărul persoanelor interesate să-și cumpere vechime în muncă pentru completarea stagiului de cotizare este unul relativ mare. Într-un singur an, potrivit datelor Casei Județene de Pensii din Vaslui, au fost înregistrate 116 asemenea contracte, cu o valoare de peste un milion de lei.

De asemenea, la nivel național un număr de peste 23.000 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Ce trebuie să faceți pentru a cumpăra vechime?

În cazul în care doriți să cumpărați vechime, trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii. Aceasta trebuie să fie însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care spuneți că nu ați încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care doriți să cumpărați vechime în muncă.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului, care se regăsește pe site-ul CNPP. După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

După ce documentul este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Casa de Pensii cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra contul.