Ce a doborât-o, de fapt, pe Rona Hartner la doar 50 de ani

Ce a declanșat boala care a ucis-o pe Rona Hartner. Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a transmis avertizări și a spus ce o activează.

Care este factorul principal care a declanșat boala care în cele din urmă a ucis-o pe Rona Hartner. Artista mai învinsese afecțiunea nemiloasă și anul 2019, iar medicul Vlad Ciurea a explicat ce a făcut-o să revină în corp.

Ce a declanșat boala care a răpus-o pe Rona Hartner

Rona Hartner, care de fiecare dată umplea scena sau platoul emisiunilor în care apărea cu energia sa debordantă, s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat de la o zi la alta.

Artista suferea de o boală nemiloasă, cancer la plămâni cu metastaze la creier. Afecțiunea a descoperit-o vara aceasta și spunea că a scăpat de ea într-o singură lună, cu un tratament minune găsit de medici, asta după ce în 2019, artista fusese diagnosticată cu cancer la colon și ficat.

Chiar dacă avea mari speranțe, boala a răpus-o în cele din urmă, iar explicația o are medicul neuorchirurg Vlad Ciurea. Acesta a dezvăluit că atunci când vine vorba de cancer, stresul este factorul declanșator principal.

„Prin genele din corpul uman se transmite tot, de la stră-stră-străbunicii noștri. Acolo sunt acumulate toate. Eu sunt sigur că am și gena cancerului și gena hipertensiunii și gena diabetului, dar n-am făcut niciuna dintre bolile astea.

Când se activează? Când intri într-o anumită stare: depresie, supărare, nervi. Atunci se activează, ca și cum un pianist ar apăsa pe o clapă. Și apare neoplazia (procesul patologic de formare a unui țesut tumoral – n.r.).

Când apare neoplazia cel mai frecvent? La stres. Feriți-vă de stres! Stresul provoacă cea mai mare dereglare în creier și în tot organismul“, a explicat profesorul Vlad Ciurea, în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar, citat de exquis.ro.

Autovindecarea poate fi luată în calcul
De altfel, atunci când a anunțat că boala a recidivat, Rona Hartner a recunoscut că nu a avut suficientă grijă de ea de când s-a îmbolnăvit prima dată și că a fost destul de stresată.

„A apărut un cancer în faza patru, din nou, pe fond de stres sigur și mă lupt cu el. Acum aștept rezultatele de la biopsie și o să fac ce am de făcut. Nu simt nimic fizic, în sensul că este obositor să ai un cancer în corp, deci da am o stare de oboseală permanentă.

Am un suflu foarte scurt și nu prea reușesc să respir destul de bine ca să pot să cânt la capacitate. Dar o să încerc, dacă văd că nu o să mă descurc, o să anulez spectacolele pe o perioadă și le reiau după ce îmi revin”, spunea Rona Hartner în urmă cu câteva luni, conform digifm.ro.

De altfel, medicul a subliniat că autovindecarea nu este exclusă. Pacienții care au grijă de ei, țin post și se roagă- așa cum obișnuia să facă și regretata Rona Hartnet, au șanse să-și revină.

„Autovindecarea nu trebuie exclusă. Am avut pacientă o măicuță, cu o boală cerebrală foarte gravă. Am operat-o pe creier, dar speranța de viață era de șase luni. A mai trăit cel puțin încă trei ani. A făcut doar această operație, nu a mai continuat cu altă operație, nici cu radioterapie.

A continuat cu rugăciuni și post, iar postul curăță organismul. Ea se ruga, celealte măicuțe din jurul ei se rugau pentru ea. Trei ani știu sigur că a mai trăit, nu știu ce s-a întâmplat după aceea. Dar pentru acei trei ani în plus a contat această capacitate mentală de autovindecare. Deci, în niciun caz, autovindecare nu trebuie îndepărtată“, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea.