Rețetă pentru Aluat de Plăcintă sau Produse de Patiserie
Ingrediente:
- 500 g făină
- 200 g unt cu 80% grăsime
- 1 ou
- 1 lingură oțet de vin
- 1 lingură ulei
- Un vârf de linguriță de sare
- 250 ml apă călduță
Mod de preparare:
- Prepararea compoziției de bază:
- Într-un bol, bateți oul cu un tel.
- Adăugați lingura de ulei, lingura de oțet și un vârf de linguriță de sare peste ou și amestecați bine.
- Turnați 250 ml apă călduță peste amestec și continuați să amestecați.
- Frământarea aluatului:
- Cerneți făina peste compoziție și frământați până obțineți un aluat moale și ușor elastic. În funcție de tipul de făină folosit, este posibil să fie necesar să mai adăugați puțină făină.
- Scoateți aluatul din bol și transferați-l pe masa de lucru infăinată.
- Frământați aluatul până devine total nelipicios, apoi lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute.
- Înglobarea untului:
- Întindeți aluatul într-o foaie rotundă și groasă.
- Crestați o cruce în mijlocul foii cu ajutorul unui cuțit.
- Puneți untul moale (ținut la temperatura camerei) în mijlocul crucii.
- Strângeți aluatul în jurul untului și întindeți-l bine cu ajutorul unui sucitor până ce untul se omogenizează perfect cu aluatul.
- Odihnirea aluatului:
- Împăturiți aluatul și înfășurați-l într-o folie alimentară.
- Lăsați aluatul la rece circa 30 de minute.
- Pregătirea finală:
- După 30 de minute, scoateți aluatul și întindeți-l din nou pe blatul de lucru până ce tot untul este absorbit de aluat.
- Aluatul este acum gata pentru a fi folosit la plăcinte sau alte produse de patiserie.
Va dorim poftă bună și spor la gătit!