Cum să plantezi cartofi în ghiveci

Cartoful (Tuberii mei de solanum) aparține familiei Solanaceae, aceeași familie botanică a roșiilor și vinetelor, ai căror tuberculi sunt cel mai consumat și în același timp cel mai cultivat aliment din lume.

Tuberii mei de solanum este numele botanic al cartofului comun, o mâncare foarte populară în bucătărie, atât de mult încât te face să te întrebi când și cum să plantezi cartofi la ghiveci. Cultura cartofului nu necesită neapărat un spațiu verde mare, deoarece pot fi cultivate in ghivece si le aveti pe terasa sau balcon.

Acestea sunt una dintre cele mai populare legume din lume, mai ales în Europa și America de Nord. Sunt ușor de cultivat, pot crește într-o varietate de soluri și necesită puțină apă.. Acest aliment contine fosfor si potasiu si este usor de digerat. Pot fi cultivate pe tot parcursul anului, important este să evitați temperaturile scăzute: în jur de zero, plantele mor. Ele sunt udate în mod regulat noaptea.

Materiale pentru plantarea cartofilor la ghiveci

Cartofii sunt un aliment sănătos care poate fi cultivat practic pe tot parcursul anului în condițiile potrivite. Plantarea cartofilor în containere reduce atât suprafața necesară, cât și pericolul de dăunători și boli. Deoarece cartofii cresc sub pământ și necesită mult spațiu, tot ce este necesar este un ghiveci mare și rezistent.

Când vine vorba de plantarea cartofilor, trebuie să știi pe care să plantezi și când. Există multe tipuri de cartofi din care să alegeți, dar în mod normal sunt împărțite în cinci grupe în funcție de sezonul de recoltare: timpuriu, nou, mijlocul sezonului, principal și târziu. Cunoașterea grupului din care aparțin cartofii vă poate ajuta să alegeți când să-i plantați și să-i recoltați.

  • Cele timpurii ar trebui să fie semănate deja în februarie și recoltate în mai.
  • Cele noi se plantează în martie, la câteva săptămâni după cele precoce, iar se recoltează în iunie sau iulie.
  • Cele de mijloc de sezon se plantează în aprilie și se recoltează în august sau septembrie.
  • Soiul primar este plantat la mijlocul primăverii, în jurul lunii mai sau iunie, și recoltat în toamnă.
  • Soiurile târzii se plantează în iulie și se recoltează în noiembrie sau decembrie.

Este important să alegeți o oală mare. O plantă de cartofi are nevoie de un recipient cu o capacitate de aproximativ 10 litri pentru a crește bine. Cu cât vasul este mai mare, cu atât planta crește mai bine. Asigurați-vă că vasul are multe orificii de drenaj. Tubercul de cartof putrezeste daca este lasat la macerat o perioada indelungata de timp, asa ca apa trebuie sa poata iesi de fiecare data cand este udata. Dacă oala sau recipientul pe care îl alegeți nu are găuri, faceți două sau trei găuri în fund.

De asemenea, este convenabil ca terenul să fie pregătit pentru plantare. Tuberculii tăi vor primi un sprijin nutrițional bogat în materie organică dintr-un amestec de părți egale de pământ de ghiveci și compost. Se pot adăuga și câteva pumni de compost. Gunoiul de grajd, făina de oase, făina de pește sau algele sunt exemple de îngrășăminte organice.

Cum să semănați cu ușurință cartofii în ghiveci

Acoperiți fundul vaselor cu cioburi (bucăți de lut) sau pietre mici. Aceste materiale ajută la drenarea apei și împiedică rămânerea ei în sol pentru o perioadă lungă de timp.. Umpleți recipientul cu 10-15 cm din pământul pregătit, cum ar fi acest. Apăsați ușor cu mâinile pentru a vă asigura că este suficient de compact și solid pentru a preveni scufundarea cartofilor pe măsură ce se îngrașă.

În oală, puneți tuberculii. Majoritatea lăstarilor ar trebui să fie orientați în sus. Lăsați spațiu suficient între fiecare tubercul și evitați aglomerarea vasului. Un recipient cu diametrul de 30 cm ar trebui să încapă doar trei tuberculi, ca regulă generală. Pentru a acoperi cartofii, ar trebui folosiți 10 până la 13 centimetri de pământ. Folosește-ți mâinile pentru a apăsa substratul suficient de tare, dar nu prea tare, pentru a nu zdrobi tuberculii. Udă ușor. Solul trebuie să fie umed la atingere, dar nu umed.

Cum să îngrijești cartofii în ghiveci

Trebuie să lăsați tuberculii într-un loc răcoros și întunecat. Un dulap sau o cameră de depozitare la subsol este în regulă. Puneți-le într-o cutie de ouă sau alt recipient pentru a le menține în poziție verticală și reveniți în fiecare zi pentru a verifica dacă încolțesc.

Când o fac, le poti planta intr-un ghiveci cu substrat pentru gradina urbana. Cartofii trebuie să încolţească maxim 2,5 cm la început. În mod ideal, recipientul ar trebui să aibă o adâncime de 45-60 cm. Păstrați cartofii udați în mod constant. De obicei, puteți simți nivelul de umiditate prin scufundarea vârfului degetului în murdărie.

  • În timpul verii, cartofii dumneavoastră ar putea avea nevoie să fie udați de două ori pe zi, mai ales dacă locuiți într-un climat cald și uscat.
  • În timpul sezonului mai rece, majoritatea plantelor de cartofi au nevoie doar de aproximativ 5-7 inci de ploaie pe săptămână pentru a crește bine, dar dacă există săptămâni lungi fără ploaie în zona dvs., este posibil să fie nevoie să fie udate manual. Puteți plasa un pluviometru lângă ghiveci pentru a vedea dacă plantele plouă în mod regulat suficient.

În cele din urmă, ar trebui să așezați ghiveciul într-o zonă care primește soare sau umbră parțială. Cartofii au nevoie de lumina soareluiDar dacă sunt expuși la lumina directă a soarelui pentru o perioadă lungă de timp, suferă și pot muri. Verificați pH-ul solului cu un metru sau alt tip de test. Ar trebui să faceți acest lucru la mijlocul sezonului, mai ales dacă frunzele devin galbene sau slabe. Aceste plante se dezvoltă în sol cu ​​un pH de aproximativ 6.0. Pentru că:

  • Adăugați mai mult compost sau gunoi de grajd dacă trebuie să reduceți pH-ul.
  • Adăugați var agricol dacă trebuie să creșteți pH-ul.

Atenție la paraziți. Multe dintre acestea, cum ar fi frunzele, pot fi îndepărtate manual. Pentru alții, totuși, poate fi necesar să se folosească un pesticid organic pentru a preveni infestarea sau a le ucide. Verificați-vă plantele pentru semne de boală. Multe boli, cum ar fi mucegaiul pufos, sunt contagioase, așa că dacă cartofii prezintă semne de boală, ar trebui să-i îndepărtați imediat de alte plante.