De ce boală suferea Rona Hartner și de ce i-a provocat sfârșitul. Era extrem de gravă

Rona Hartner s-a stins la doar 50 de ani, după ce a purtat o dureroasă bătălie împotriva cancerului, afectând plămânii și creierul. În iulie 2023, ea a împărtășit publicului că a primit diagnosticul de cancer la plămâni în stadiul 4, cu metastaze:

„La mine, în momentul de față, este ziua și încercarea. Tocmai vă anunțam că voi veni la Tulcea, la concert, cu Ovidiu Lipan. Azi m-am dus până la Paris, la un doctor specialist care mi-a dat un foarte mare tratament, trebuie să-l fac împreună cu chimioterapia despre care o să aflu peste două zile ce este exact și acest domn doctor mi-a zis că îmi interzice să urc pe scenă”, a mărturisit ea pe contul ei de Facebook.

Cu toate că confruntată cu o luptă aparent fără sfârșit, Rona și-a păstrat credința într-un final fericit: „Sunt pe malul mării, sunt bine. Mi-am revenit. Dumnezeu e mare. A făcut un miracol în viața mea. Mi-a făcut… în nici măcar o lună, să dispară toate metastazele, tot cancerul, tot. A dat cu ele de pământ! A fost războiul lui, nu al meu. Nu am avut sentimentul că a trebuit să mă lupt cu cineva. Am stat cuminte și am așteptat. Și așa a fost…”, a mărturisit artista într-un interviu acordat viva.ro.

Această luptă nu este însă una nouă pentru Rona Hartner. În 2019, artista a fost diagnosticată cu cancer la colon și la ficat. Cu toate acestea, în ciuda dificultăților, ea a reușit să se vindece în acel moment. Cu toate acestea, cancerul a revenit, afectând alte organe în 2023.

În februarie 2019, Rona Hartner dezvăluia că i-a fost descoperită o tumoare în zona abdominală care necesită intervenție chirurgicală. De atunci, viața ei a fost marcată de momente de suferință și speranță în fața acestei maladii insidioase.

De ce boală suferea Rona Hartner

Cancerul de plămâni este una dintre cele mai severe afecțiuni oncologice, iar atunci când ajunge în stadiul 4 și se extinde prin metastaze la creier, se instalează o bătălie dificilă pentru pacient. În acest stadiu avansat, boala afectează profund organismul, iar simptomele devin tot mai pronunțate.

În stadiul 4 al cancerului de plămâni, tumora se extinde în alte părți ale corpului, iar simptomele devin mai evidente și mai dificil de gestionat. Printre semnele comune se numără:

Tuse persistentă: O tuse persistentă, adesea însoțită de spută cu sânge, poate fi un semn timpuriu al cancerului de plămâni.
Dificultăți respiratorii: Pacienții pot simți o scădere a capacității pulmonare, manifestată prin respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
Durere toracică: Durerea în zona pieptului poate apărea în stadiile avansate ale bolii, indicând extinderea tumorii în structurile înconjurătoare.
Pierderea în greutate: Cancerul de plămâni poate duce la pierderea în greutate într-un mod neintenționat, deoarece organismul luptă împotriva bolii.

Stadiul 4 al cancerului de plămâni semnifică că boala s-a răspândit în afara plămânilor și, adesea, în alte organe. În acest punct, celulele canceroase pot migra prin sânge sau limfă către alte părți ale corpului, proces cunoscut sub denumirea de metastazare. Această extindere a bolii face tratamentul mai dificil și prognosticul mai rezervat.

Când cancerul de plămâni ajunge la creier prin metastaze, impactul asupra organismului devine și mai complex. Creierul este un organ extrem de sensibil și reglator al funcțiilor vitale. Metastazele la creier pot provoca o serie de simptome, inclusiv:

Tratamentul pentru cancerul de plămâni în stadiul 4 cu metastaze la creier poate include chimioterapie, radioterapie, intervenții chirurgicale sau terapii țintite. Cu toate acestea, gestionarea bolii în acest stadiu avansat este adesea o provocare și poate avea efecte secundare semnificative.