De ce femeia care și-a investit tot sufletul într-un bărbat rămâne în cele din urmă cu nimic: concluzia înțeleaptă a lui Lev Tolstoi

La un moment dat, toate colegele mele de clasă și de an, ca și cum ar fi fost comandate, au început să se căsătorească. Ca și cum ar fi avut lumină verde pentru fericirea lor sau, poate, se temeau să nu rămână ultimele pe listă, cele care nu sunt duse la altar. Apoi, după câțiva ani, aceste femei au început să divorțeze în mod ordonat.

Și nu a avut legătură cu situația lor materială sau cu nivelul cultural al partenerului. Erau cupluri de toate felurile: bogate și sărace, intelectuale și simple, cu aspirații grandioase și cu dorința de a trăi doar ziua de astăzi.

Și iată ce am observat, majoritatea spuneau: “Mi-am dat toată sufletul pentru el și el...”, “Am făcut totul pentru el (sau pentru familia noastră) și el nu a apreciat.

În anii ’90, pe rafturile metroului se vindeau cărți cu titlul “Cum să devii o scorpie“. Acestea erau scrise și publicate de toate felurile de femei, de la scriitoare cu educație academică până la noile regine ale societății. Femeile doreau să devină scorpii pentru a avea lumea la picioarele lor.

A fi altcineva este o formă de violență împotriva propriei persoane și o falsitate față de ceilalți. Nu jucăm roluri pe scenă, trăim o viață reală. Falsitatea este ușor de observat.

Dar de ce bărbatul nu apreciază relația bună? Cămășile călcate? Supele proaspete pentru prânz și cină? Admirația și respectul? Unde ar putea găsi altă persoană ca el, cu toate imperfecțiunile și ciudățeniile sale?

Lev Tolstoi, clasicul rus, a reflectat mult asupra fenomenului recunoștinței extreme și a ajuns la o concluzie uimitoare. Se pare că femeile care se sacrifică sunt condamnate la singurătate. În schimb, femeile care nu sunt dispuse să-și dedice toată viața, dar sunt dispuse să se bucure de resursele și atenția bărbatului, primesc fericire în plenitudine:

“Noi nu îi iubim pe oameni pentru binele pe care ni l-au făcut, ci pentru binele pe care l-am făcut pentru ei și îi urâm pentru răul pe care l-am cauzat lor.”

Se pare că cu cât o femeie iubește mai mult, cu atât generează mai multă energie în interior, strălucind pentru bărbat ca un soare uriaș. Dar lui pur și simplu nu îi trebuie asta, energia lui este suprimată, și lui îi place să strălucească de fericire.

Totul în această viață, chiar și sentimentele noastre, este supus legilor fizicii și creației, care nu pot fi trecute cu vederea.

Bărbații nu pleacă de la femeile blânzi, bune și supuse, ci de la cele obsedante, slabe și cicălitoare. Și ce dacă ele gătesc bine și călcesc perfect? Și ce dacă nu pot spune un cuvânt împotriva? Ar fi mai bine să vorbească, chiar ar fi mai interesant.

Relațiile reprezintă un echilibru. Dacă cineva simte că trebuie să își demonstreze continuu dragostea, să dovedească, să se atașeze, să se sacrifice, aceasta este o patologie, nu ceva normal.

Psihologii spun că o femeie ar trebui să aibă totul în procentaje egale: 10% copii, 10% muncă, 10% pasiuni, 10% bani, 10% odihnă, 10% bărbați.

Dar cum stau lucrurile pentru multe femei singure și frumoase? Bărbatul este totul pentru ele. Nu 10%, ci 99%. Și încă 1% din propria lor viață. De la distanță, ele par să fie ca un șarpe care și-a înfășurat coada în jurul gâtului, dar se auto-identifică ca fiind femeia ideală care apare în viața unui bărbat doar o singură dată.

Atunci când simți că trebuie să îți salvezi relația și să faci ceva pentru ea, întoarce-te și mergi în direcția opusă. Nu pentru a găsi un alt bărbat, ci pentru a nu agrava situația cu eforturile tale.

Lev Tolstoi ne-a deschis ochii asupra adevărului și ne-a împărtășit înțelepciunea sa. Dar cum să devii acea femeie pentru care un bărbat va începe să investească energie emoțională, adică să se atașeze pentru mulți ani?

Cred că răspunsul este evident. Trebuie doar să iubești viața. Să nu te agăți de nimeni, să nu te agăți de pantalonii cuiva, să nu te încordezi și să nu te concentrezi asupra unui singur punct, făcând dintr-un țânțar un elefant.

Bulgakov are o frază legendară despre faptul că nu trebuie să ceri nimic. Bărbații vor veni și vor oferi totul. Dar atenție: nu vor oferi tuturor. Doar celor cu ochi strălucitori și un zâmbet pe buze. Restul femeilor trebuie să lucreze la greșelile lor și să treacă printr-un proces lung de creștere personală.

CITEȘTE CONTINUAREA PE 👉