Doliu în lumea muzicii populare

Dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Viorel Leancă, s-a stins din viaţă, duminică, la vârsta de 70 de ani, au anunţat, pe contul oficial de Facebook, reprezentanţii orchestrei.

Viorel Leancă, cunoscut pentru contribuția pe care și-a adus-o la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” a fost răpus de o boală nemiloasă, la 70 de ani.

Viorel Leancă a fost unul din membri de seamă ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, unde și-a făcut debutul pe vremea când avea nu mai mult de 15 ani. Era cunoscut ca și „copilul teribil” al ansamblului, dar s-a remarcat prin măiestria sa dirijorală.

A avut o carieră de mai bine de 50 de ani în care cu fiecare notă dirijată și cântec interpretat și-a pus amprenta asupra muzicii populare românești. Astfel că, a reușit performanța de a rămâne în tot acest timp la același pupitru dirijoral.

Cu bagheta sa iscusită a condus spre succes nume mari din muzica tradițională, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Laura Lavric, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă și mulți alții.

„Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții”

Maestrul Vioreal Leancă a fost însă răpus de o boală nemiloasă, iar la vârsta de 70 ani s-a stins din viață. Anunțul tragic a fost făcut de foștii colegi îndurerați pe pagina de Facebook a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.

„Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost Viorel Leancă Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu. Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite.

Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai.

Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut.

Dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ. Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe”, este anunțul trist făcut de colegii lui Viorel Leancă.