Frunzele de dafin: utilizări pentru organism

O frunză de dafin este ingredient cheie în tocănițe și alte mâncăruri savuroase. Dar potențialele utilizări ale acestor frunze se extind dincolo de bucătărie.

Oamenii din întreaga lume au folosit frunzele de dafin în practicile de medicină tradițională și complementară de mii de ani. Cele mai multe dintre aceste utilizări implică frunze mărunțite, cataplasme din frunze sau ulei esențial de frunze de dafin.

Și mai există și arderea frunzelor de dafin, despre care se spune că produce un fum care oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată ce trebuie să știți despre această practică, inclusiv despre beneficiile sale potențiale și cum să o încercați în siguranță.

De ce e bine să pui dafin lângă pat

Studiile au aratat ca acest compus reduce nivelurile hormonilor de stres din corp si inlatura anxietatea. Din acest motiv, uleiul esential de dafin poate fi folosit in aromaterapie pentru inducerea somnului si a unei stari de calm, pentru tratarea asteniei mentale si a depresiei. Un studiu realizat de japonezi pe sobolani stresati a aratat ca linaloolul a reglat nivelurile neutrofilelor si limfocitelor crescute in urma unei situatii de stres. Inhalarea linaloolului a redus de asemenea activitatea a peste 100 de gene care intra intr-o stare de hiperactivitate in situatii de stres.

Arderea frunzelor de dafin pentru anxietate

Ameliorarea anxietății este prezentată ca un beneficiu major al arderii frunzelor de dafin.

Acest lucru se datorează, probabil, faptului că fumul de frunze de dafin conține linalol, un compus care se găsește într-o serie de alte plante, inclusiv menta și lavanda. Lavanda este o altă plantă folosită în mod obișnuit pentru tratarea anxietății.

Conform teoriei din spatele aromoterapiei, inhalarea anumitor parfumuri determină receptorii olfactivi (mirosul) din nas să comunice cu zonele creierului care ajută la reglarea emoțiilor.

Cercetările sugerează că linaloolul, sub formă de uleiuri esențiale și extracte de lavandă, pare să aibă un efect calmant.

Un studiu din 2010  care a explorat efectele vaporilor de linalool inhalat la șoareci sugerează că ar putea ajuta la promovarea relaxării și la reducerea anxietății.

După ce au inhalat linalool, șoarecii păreau mai puțin agresivi și mai înclinați să interacționeze cu alți șoareci. De asemenea, au fost mai predispuși să părăsească o zonă întunecată și să exploreze o zonă luminoasă, un test folosit adesea pentru a măsura nivelul de anxietate la animale.

Un alt studiu din 2016 a implicat administrarea unei doze orale zilnice de extract de frunze de dafin la șobolani timp de 1 săptămână.

Șobolanii păreau să prezinte mai puțină anxietate, după cum au determinat mai multe teste comportamentale. De asemenea, extractul a părut să ajute la reducerea depresiei și a stresului.

Câteva lucruri de reținut

Niciunul dintre studiile menționate mai sus nu a folosit frunze de dafin arse ca parte a cercetării lor. Aceeași substanță poate avea un efect ușor diferit atunci când este utilizată în moduri diferite.

Deoarece extractele găsite în uleiurile esențiale sunt de obicei foarte concentrate, acestea pot avea o potență mai mare decât alte forme ale aceluiași compus.

De asemenea, este important de reținut că, deși frunzele de dafin conțin linalol, acestea conțin o cantitate mult mai mică decât cea de lavandă. Uleiul esențial de lavandă are în jur de 25 la sută până la 38 la sută linalool. Cu toate acestea, uleiul esențial de frunze de dafin are, de obicei, mai puțin de 7 la sută linalool.

Chiar și lavanda, cu o concentrație mai mare de linalool, nu îmbunătățește întotdeauna anxietatea de una singură.

După cum subliniază o cercetare din 2009, linalool sub formă de capsule de lavandă poate ajuta la ameliorarea anxietății ușoare, dar este posibil să nu aibă aceleași beneficii pentru situațiile de anxietate ridicată.

Alte beneficii potențiale ale frunzelor de dafin

Din nou, nu a existat nicio cercetare care să analizeze în mod specific arderea frunzelor de dafin.

Acestea fiind spuse, dovezile limitate din studiile pe animale sugerează că frunzele de dafin, în general, ar putea ajuta la o serie de probleme de sănătate, inclusiv:

răni
inflamații
cancerul de sân
pietre la rinichi
convulsii

Frunzele de dafin au mai fost folosite în mod tradițional pentru:

indigestie și alte afecțiuni gastrointestinale
infecții
febră
artrită
dureri de cap

Frunze de dafin: contraindicații

Frunzele de dafin sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor, dar veți dori să fiți precauți dacă vi se aplică oricare dintre următoarele scenarii:

Aveți diabet. Frunzele de dafin vă pot afecta glicemia. Consultați furnizorul de servicii medicale înainte de a le folosi.

Sunteți alergic. Dacă ați avut vreodată o reacție la frunzele de dafin din alimente, evitați să ardeți frunzele de dafin sau să folosiți uleiuri esențiale care le conțin.

Veți suferi o intervenție chirurgicală în curând. Evitați să folosiți frunzele de dafin în scopuri medicinale cu 2 săptămâni înainte de a vă opera. Acestea pot afecta funcționarea sistemului tău nervos central, mai ales atunci când sunt combinate cu anestezia folosită de obicei în operație.
Aveți astm sau alte probleme respiratorii. Inhalarea fumului de orice fel vă poate irita plămânii și membranele mucoase. Dacă sunteți interesat să folosiți frunzele de dafin în scop medicinal, dar aveți probleme respiratorii, luați în considerare folosirea altor metode, cum ar fi uleiurile esențiale.
Sunteți însărcinată sau alăptați. Din nou, din moment ce nu există cercetări despre arderea frunzelor de dafin, cel mai bine este să te consulți mai întâi cu furnizorul tău de servicii medicale, doar pentru a fi în siguranță.