Leurda – planta vindecătoare cunoscută sub numele de ‘usturoiul sălbatic

Leurda purifică sângele și face minuni pentru sănătate

Datorită mirosului pe care-l emană, leurda este supranumită „usturoiul sălbatic” și este unul dintre primii vestitori ai primăverii. O plantă extraordinar de sănătoasă, are efecte miraculoase asupra organismului.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil care imprimă mirosul și gustul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium.

Conține și carotenoizi, vitamine din complexul B, vitamina A și C, calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, proteine și săruri minerale.

Se recoltează frunzele fragede în lunile martie-aprilie pentru alimentație și preparare în stare proaspătă.

Pentru o porție de salată cu leurdă, se spală bine cu apă călduță și se taie mărunt o mână de frunze proaspete. Se pun într-un castron și se amestecă cu o linguriță de oțet de mere, un vârf de cuțit de sare și o jumătate de linguriță de ulei. Se consumă în maxim jumătate de oră de la preparare.

Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată pe zi, dimineața la prima masă, pe stomacul gol. Cura durează minim 10 zile și este extrem de bine tolerată de ficat. Deși are un miros puternic de usturoi, nu dă respirației izul neplăcut.

Beneficii

1.Purifică organismul

Frunzele de leurdă au proprietăți depurative și capacitatea de a purifica sângele, stomacul, intestinele și ficatul.

2.Tratează afecțiunile gastrointestinale

Având puternice proprietăți curative, leurda este eficientă în tratarea insuficienței biliare, a colicilor abdominali, indigestiei, dizenteriei și balonării, ajutând și la distrugerea viermilor intestinali.

3.Tratează afecțiunile sistemului nervos

Ajută la tratarea insomniei, combate momentele de lapsus, stimulează capacitatea de memorare, ajută la tratarea stărilor de anxietate și depresive.

4.Tratează bolile respiratorii

În caz de tuberculoză pulmonară, bronșită sau infecții la nivelul  căilor respiratorii superioare ( răceala și gripa ), această plantă are efecte miraculoase. De asemenea, are capacitatea de a ameliora insuficiența respiratorie provocată de tuse.

5.Ameliorează problemele renale

Leurda are capacitatea de a curăța eficient vezica urinară și rinichii, eliminând și excesul de acid uric care este extrem de dăunător bolnavilor de gută.

6.Previne apariția afecțiunilor la nivelul creierului

Consumată regulat, leurda poate duce la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței. În plus de asta, din pricina unor substanțe pe care le conține, ajută și la sporirea activității creierului, stimulând memoria și concentrarea.

7.Vindecă rănile

Prin uz extern, această plantă tratează eficient eczemele, rănile greu vindecabile, herpesul, scrofuloza și alte boli cronice de piele.  Pentru furunculi, se recomandă cataplasmele cu frunze tinere.

8.Tratează afecțiunile cardiovasculare

Ajută la curățarea sângelui de substanțele toxice, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare și reduce hipertensiunea arterială.

9.Înlătură efectele fumatului

Leurda este benefică și în cazul persoanelor care fumează, întrucât are capacitatea de a înlătura efectele nocive ale nicotinei din organism.

10.Ameliorează reumatismul

Folosită extern, această plantă are efecte miraculoase și în combaterea reumatismului. Cele mai indicate sunt cataplasmele cu frunze tinere de leurdă.