Lucrurile pe care trebuie sa le faci dimineata inainte ca sa-ti mearga bine toata ziua! Numai aşa vei trece prin toate cu bine, vei avea spor şi belşug de la Dumnezeu

Un bunic evlavios si ajuns la o varsta foarte inaintata, era inconjurat de multi nepoti si stranepoti caci avea o familie mare. Batranul povestea nepotilor multe intamplari cu talc din viata sa. Nepotii erau foarte entuziasmati de toate intamplarile prin trecuse bunicul lor. La un moment dat, unul dintre nepoti care era mai mare l-a intrebat:

– Cum ai reusit, bunicule, sa treci prin razboaie, prin atatea necazuri si lipsuri, si cum ti-ai pastrat, intodeauna, aceasta stapanire de sine si acest echilibru cu care ne uimesti si acum?

– Ei bine dragii mei! raspunse el. Sa stiti ca, eu, intotdeauna am fost atent cu ochii mei, ca tot raul din lume patrunde in inima omului prin simturi si mai ales prin vaz. Cand eram si eu mic ca voi, preotul din sat m-a invatat sa fac trei lucruri in fiecare zi, cand plec de acasa:

– intai, imi ridic privirea spre cer ca sa-mi aduc aminte ca acolo sus, este Tatal meu care ma vegheaza, El este cel mai important in viata mea si spre el mi se indreapta toata silinta si putinta;

– al doilea, imi plec ochii la pamant si privesc la cat de putin loc am nevoie pentru a-mi gasi si eu acolo mormantul;

– si in al treilea rand, privesc de jur imprejur la multimea de oameni care au de patimit mai rau decat mine, la toti aceia care sunt bolnavi: ciungi, ologi. orbi, surzi, muti, nevoiasi sau lipsiti de adapost.

In felul acesta am trecut, in viata, prin toate suferintele, le-am indurat fara cartire, si am trait multumit si in pace cu lumea intreaga si cu Bunul Dumnezeu.

***

Rugaciune puternica, la vreme de ispita

Doamne, Doamne, Cel ce ai inga­duit diavolului sa ispiteasca in Rai pe stramosii nostri Adam si Eva, spre a le incerca ascultarea si supunerea; Cel ce, de asemenea, ai ingaduit dia­volului sa ispiteasca cu ingrozire si cu grele su­ferinte pe dreptul Iov, robul Tau, pen­tru ca si mai lamurit sa se vadeasca virtutile si credinta lui intru Tine; Cel ce ai dat inga­duinta satanei sa se apro­pie cu ispitire de Insusi Fiul Tau, spre a-L imbia si a-L momi cu poftele si deserta­ciu­nile acestei lumi, pentru ca, infrant si rusinat, acest duh blestemat sa auda din gura Mantuitorului lumii cuvintele:

„Inapoia Mea, satano, caci scris este: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui unuia sa-I slujesti!”; Cel ce tuturor drep­tilor si sfintilor Tai le-ai dat vremi de ispitire si de grele indoieli, pentru ca, prin ele lamurindu-se, sa iasa si sa ramana si mai intariti in credinta, in nadejdea, in dragostea si in supu­nerea cea catre Tine; Insuti, Atot­pu­­­­ternice si Preabunu­le Stapane, aju­ta-mi si mie in aceasta clipa grea, cand duhul satanei imi tulbura mintea cu indoieli si cu imbol­diri, si cand vi­clene amagiri imi fra­man­ta inima si sufletul.

Arata-mi, Mi­los­tive, adeva­rul si calea Ta cea dreapta, pentru ca, biruind uneltirile de acum ale diavolului, sa ma pot bucura de cuvintele aposto­lu­lui Tau Iacob, ce zice: „Fericit barbatul care rabda ispita, caci lamurit fa­can­du-se, va lua cununa vietii, pe care a faga­duit-o Dumnezeu celor ce Il iu­besc pe El”.

Daruieste-mi, Stapane, inima cu­rata si credinta tare, pentru ca in aceste clipe sa pot canta dimpreuna cu proorocul Tau David: „Doamne, cat s-au inmul­tit cei ce ma necajesc! Multi zic sufletului meu: Nu este man­tuire lui intru Dumnezeul lui! Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu esti, slava mea, si Cel ce inalti fruntea mea! Cu glasul meu catre Domnul am strigat si m-a auzit din muntele cel sfant al Lui! A Domnului este mantuirea si peste tot poporul Tau binecuvantarea Ta”.

Amin.

catehetica.ro