Povestea incredibilă a femeii care a plecat din Baia Mare și a ajuns să lucreze la Google. Ea este Rowena, tânăra născută într-o familie de rromi argintari

În vârstă de 34 de ani, Rowena Marin este o tânără care a pornit din Baia Mare, dintr-o familie de rromi argintari, și a ajuns să lucreze pentru una dintre cele mai prestigioase companii din lume, Google, în New York. Povestea ei de viață este una impresionantă, o poveste de curaj, determinare și ambiție.

Rowena Marin s-a născut în Baia Mare, într-o familie tradițională de rromi argintari. Din copilărie, a fost martoră la munca istovitoare a părinților și la tradițiile stricte ale comunității din care făcea parte. Cu toate acestea, Rowena a fost o tânără pasionată de învățare și dornică să exploreze lumea dincolo de limitele impuse de comunitate.

Primul impuls de a pleca departe de familie

La vârsta de 21 de ani, Rowena a avut o șansă unică de a studia în Anglia, dar a decis să renunțe la acest vis pentru a nu-și strica reputația în comunitate. Ca o tânără necăsătorită, risca să-și compromită șansele de a se căsători dacă ar fi plecat în străinătate. Astfel, a ales să se înscrie la Academia de Studii Economice din București, încercând să îmbine dorința de educație cu respectarea tradițiilor familiei.

Conform tradițiilor comunității, Rowena s-a căsătorit în secret la vârsta de 22 de ani cu băiatul cu care începuse o relație la 19 ani. Cu toate acestea, destinul său părea prestabilit să se rezume la a avea copii și să susțină familia. Tatăl ei murise când avea doar 10 ani, iar Rowena locuia cu mama sa.

„Am plecat din Baia Mare, Maramureș, unde m-am născut acum 34 de ani și unde am crescut până la 8 ani, înconjurată de cei din comunitatea mea de rromi argintari.

Nu știu exact câți suntem. Probabil câteva sute, dar pe acea vreme eram foarte legați unul de altul, chiar dacă nu locuiam neapărat în același oraș. Lumea mea era comunitatea mea.

Părinții mei au fost primii tineri cu studii superioare. Mama a terminat clasa a X-a, iar tata, facultatea. Majoritatea celor din generația lor aveau câteva clase; minimul legal sau minimul necesar pentru a avea un permis de conducere”, a povestit Rowena.

Momentul în care a luat decizia finală

La 25 de ani, viața i-a pus în cale o experiență tragică. A asistat la decesul unui văr tânăr, care împărtășea aceleași aspirații de a scăpa de tradițiile stricte ale comunității. Acest eveniment a fost un punct de cotitură pentru Rowena, determinând-o să-și confrunte fricile și să urmeze cu mult curaj propriile vise.

În fața morții vărului său, Rowena a realizat că singurul lucru care o ținea în loc era frica. Frica de a nu se descoperi cu adevărat și de a nu reuși să devină ceea ce își dorea cu adevărat să fie. A hotărât să se despartă de băiatul cu care era, dar pentru a liniști spiritele, a spus tuturor că vor lua o scurtă pauză.

În aceeași săptămână, a aplicat pentru un masterat în Madrid și pentru o bursă educațională. Cinci luni mai târziu, Rowena s-a mutat în Spania pentru a urma studiile. Viața nu a fost ușoară pentru ea, a schimbat multe locuri de muncă și a ajuns în diferite colțuri ale lumii în căutarea independenței și a posibilității de a-și urma visele.

Succesul a venit după îndelungi așteptări

Astăzi, Rowena Marin locuiește în New York și lucrează pentru Google, una dintre cele mai mari companii din lume. Drumul său către succes a fost plin de provocări, dar a dovedit că determinarea și curajul pot schimba destine. Povestea ei servește ca sursă de inspirație pentru tinerii care își doresc să își urmeze visele și să depășească constrângerile impuse de mediul lor social sau cultural.

„Locuiesc cu soțul meu, în New York, și așteptăm o fetiță, în două luni. Dar cel mai important este că iubesc și mă simt cu adevărat iubită și îngrijită, așa cum ar trebui să fie fiecare femeie. Acest nivel de intimitate și dragoste era ceva la care nici nu știam să visez, pentru că nu l-am văzut la nimeni în jurul meu.

În comunitatea mea cu siguranță sunt cupluri care se iubesc cu adevărat, dar e aproape imposibil să își permită să exploreze acea iubire, pentru că sunt foarte multe presiuni din partea celor două familii care se unesc, și/sau greutățile vieții nu le oferă ocazia.

Acum că mă cunosc pe mine destul de bine, pot schimba aceste haine ușor pentru că nu mă leagă nimic. Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi. Iar acesta este cel mai frumos dar pe care puteam să mi-l fac vreodată!”, mărturisește tânăra.