Reguli esențiale pentru curățarea trandafirilor – Obțineți cei mai frumoși trandafiri

Curățarea trandafirilor este un pas important pentru a asigura creșterea sănătoasă a plantelor și pentru a obține flori frumoase în fiecare an.

Tăierea corectă a trandafirilor poate face diferența între o tufă sănătoasă și una care se poate deteriora. Iată câteva reguli generale pentru tunderea trandafirilor:

Tăierea corectă a trandafirilor
Trandafirii pot fi tăiați în orice sezon al anului, dar este important să tăiați ramurile oblic, la aproximativ 5 mm deasupra mugurilor. Dacă doriți o tufă mai plină de trandafiri, tăiați ramurile care se îndreaptă spre exterior, deasupra mugurilor. În cazul în care doriți o tufă verticală, tăiați ramurile din interior, deasupra mugurilor.

Este important să știți cum să tăiați corect, în funcție de vârsta tufelor de trandafiri. De exemplu, în primul an, plantele sunt tăiate până la jumătate din înălțime.

În al doilea an, vor apărea 2-3 lăstari noi pe fiecare ramură, aceștia crescând din tulpina de bază. Acești lăstari nu trebuie tăiați de la bază. Ramurile de un an trebuie tăiate la mugurii de sus, care sunt bine poziționați sub butoanele care au înflorit, iar ramurile de doi ani trebuie tăiate la 2-3 muguri de la baza.

La trandafirii maturi, îndepărtați complet ramurile scurte și moarte, care au crescut după tăierea de anul trecut.

Pentru a obține cele mai frumoase flori, tăiați lăstarii laterali de orice grosime care cresc spre centrul tufei. Această măsură va permite o mai bună circulație a aerului și o lumină mai bună pentru toate părțile plantei.

Tăierea trandafirilor hibrizi de ceai
Pentru trandafirii hibrizi de ceai, este recomandată o tăiere în formă de sferă. Tăiați scurt butoanele formate pe ramurile din anul anterior.

Este indicat să lăsați 2-4 muguri la o distanță de 15 cm de la nivelul solului pentru tufele tinere și 4-6 muguri la o distanță de aproximativ 20 cm pentru tufele mature.

Lăsați, de asemenea, 2-4 muguri pe ramurile laterale și îndepărtați toate ramurile interioare din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor din clasa floribundă
Pentru a obține tufa dorită cu ramuri puternice și o înflorire mai devreme, tăiați trandafirii din clasa floribundă foarte scurt.

Tăiați unele ramuri la aproximativ 1/3 din lungime pentru a stimula înflorirea mai devreme. În ceea ce privește ramurile de un an, lăsați la ramurile laterale 3-5 muguri pentru cele bătrâne și 2-3 muguri pentru cele tinere.

Ramurile bătrâne care au crescut în mijlocul tufei trebuie tăiate. Acești trandafiri au nevoie de tăierea ramurilor crescute la fiecare 10-12 zile.

Tăierea trandafirilor de parc
Trandafirii de parc nu au nevoie de tăiere toamna. După ce ați legat ramurile cu panglici, îndoiți-le în pământ și acoperiți-le.

Aceste ramuri vor fi tăiate primăvara. După ce ați înlăturat învelișul de iarnă, tăiați ramurile astfel încât să le dați o formă frumoasă și lăsați 2-4 muguri pe ramurile laterale.

Tăierea trandafirilor miniaturali
Pentru trandafirii miniaturali, tăiați ramurile rupte toamna și tăiați-le în aprilie primăvara. Scurtați aproximativ 1/3 din lungimea lăstarilor în primăvară și îndepărtați complet ramurile slabe, moarte și bolnave. Îndepărtați, de asemenea, lăstarii din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor acoperitori
Toamna, tăiați zonele care au înflorit și ramurile bolnave, iar pe cele tinere de la tulpina de bază care au crescut în acel an le lăsați. Ramurile laterale trebuie tăiate la 2-3 muguri de la bază. Primăvara, tăiați zonele rupte și afectate de ger.

Așadar, respectând aceste reguli de tăiere, veți avea cei mai frumoși trandafiri în grădina dumneavoastră!