Reteta de minciunele pufoase si delicioase – Iata secretul minciunelelor gatite ca pe vremea bunicii dupa reteta de aici…

Iata reteta folosita inca de pe vremea buncii, preluata din cartea de bucate a lui M. Sevastos, o adevarata Biblie a gospodinelor din anii ’50-’60.

Lista de ingrediente:

faina cat cuprinde
4 oua
Un varf de cutit de bicarbonat
4 linguri de zahar
2 linguri ulei
1 lingura de rom sau esenta de rom
2 linguri unt topit
ulei/untura pentru prajit
Cum se prepara:

Ouale se bat bine cu un strop de sare, apoi se adaugă treptat zahărul pudră, untul, uleiul, romul și bicarbonatul. După omogenizare, se adaugă făina în mod gradual și se frământă aluatul cu mâna.

Coca nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare, similară cu cea pentru tăiței. Aluatul se împarte în două părți egale. În timp ce o jumătate se odihnește în vasul în care a fost frământat, cealaltă jumătate se întinde. Trebuie să obțineți o foaie ceva mai groasă decât cea pentru tăiței.

Cu o rotiță cu dinți se taie aluatul de la un capăt la altul, la o distanță de 4 centimetri. Benzile lungi astfel obținute vor fi tăiate oblic la fiecare 12 centimetri. Astfel, veți obține mai multe bucăți în formă de romb.

Fiecare bucată va fi crestata în mijloc, o tăietură lungă de aproximativ 4 centimetri. Se prinde un colț al fiecărei bucăți, se trece prin deschizătura din mijloc și se trag ambele colțuri ascuțite. Astfel, veți realiza forma de fundiță.

În timp ce modelăm minciunelele, se încinge tigaia/cratita cu ulei sau untură de porc. Gogoșile se rumenesc pe ambele părți, apoi se scot pe un vas întins, pe care am așezat șervețele, astfel încât excesul de grăsime să fie absorbit.

Acestea vor fi presărate generos cu zahăr vanilat. Minciunele în formă de trandafir: Același aluat poate fi modelat și în formă de floare. Foaia întinsă se taie cu trei pahare de dimensiuni diferite (unul pentru țuică, unul pentru vin și altul pentru apă).

Cercurile obținute vor fi așezate unul peste altul, de la cel mai mare la cel mai mic, apoi vor fi lipite în mijloc prin apăsarea cu degetul mic. Când se prăjesc în uleiul încins, vor lua forma unui trandafir. În mijloc, se poate așeza o vișină, o cireașă, boabe de afine etc.