Transformă-ți grădina sau balconul într-un paradis floral cu aceste trucuri pentru mușcate – Vecinii vor fi invidioși!

Muscata este una dintre cele mai iubite si populare plante, atat in Romania, cat si in afara, gratie florilor bogate si colorate pe care le are.

Este o planta putin pretentioasa, insa, pentru a fi spectaculoasa, muscata are nevoie de un pic ingrijire si de … dragoste!

Muscatele se simt bine atat in ghivece, cat si in pamantul din gradina, iar pe langa aspectul estetic au si rolul de a te proteja de unele insecte.

Trucuri pe care daca le vei aplica vei avea muscate cu flori bogate in gradina ta sau pe balcon.
1. Locul potrivit

Muscatelor le plac spatiile deschise si bine aerisite, dar ferite de curenti puternici de aer. Ai grija ca muscatele sa aiba destul spatiu in ghiveci pentru dezvoltare.

Daca radacinile muscatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul sa le muti intr-un vas mai mare. Muta-le in jardiniere sau in ghivece spatioase, prevazute cu orificii pentru scurgerea apei.

2. Apa suficienta, dar fara exagerari

Ca si orice plante cu flori, muscatele iubesc apa, lumina si soarele. Asa ca uda muscatele regulat, dar nu excesiv.

Vara uda florile de 2-3 ori pe saptamana, iar daca sunt tinute in soare mai multe ore, trebuie sa le uzi zilnic. Evita sa le pui apa cand soarele este puternic, pentru ca le vei arde.

Ideal e sa le uzi dimineata sau seara. Cea mai buna apa pentru udat este cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor.

3. La lumina, dar nu in bataia soarelui

Daca vrei ca plantele sa aiba multe flori, pune jardinierele la lumina. Nu tine muscatele la umbra! In afara de faptul ca vor avea flori putine, vor fi mai sensibile la boli.

Muscatelor le place lumina, dar ai grija ca soarele puternic le arde. Asadar, in zilele toride de vara, ar fi bine sa le protejezi cu o umbrela sau sa le muti din bataia directa a soarelui.

4. Fertilizare

Din luna aprilie pana in luna septembrie, adauga in apa de udat ingrasamant lichid.

In perioada de inforire abundenta, puteti fertiliza muscatele o data pe saptamana, in functie de recomandarea facuta si de producatorul fertilizantului pe care il folositi.

Cea mai buna solutie este sa folosesti ingrasamant special pentru muscate, dar daca nu ai multe ghivece cu muscate poti pune si ingrasamant pentru plante cu flori.

Respecta dozele recomandate de producator pentru fertilizantul pe care il folosesti.

5. Ciupirea si taierea

Muscatele anuale, cele pe care le vedem peste tot in ghivece suspendate, nu au nevoie de taiere propriu-zisa. In cazul acestora, indeparteaza de cate ori este nevoie florile ofilite pentru a stimula aparitia unor noi boboci.

Ciupirea este esentiala daca iti doresti muscate dese, cu multe tulpini, pe care vor creste o multime de flori. Periodic, ciupeste fara mila varful lastarilor pentru ca planta sa se ramifice si sa se imbogateasca. Ciupirea consta in scurtarea ramurilor cu cel mult o treime.

Ramurilor alungite, care nu au frunze, potfi ciupite mai mult de atat. In urma ciupirii, din mugurii laterali vor aparea tulpini noi. Important de stiut este ca ramurile care au flori nu se ciupesc!

In schimb, muscatele perene, au nevoie de taieri pentru a inflori frumos. In acest caz, este important sa tai tulpinile plantelor batrane la jumatate din inaltime, pentru a favoriza aparitia de noi lastari.

La mijlocul verii, dupa perioada de inflorire, plantele se lasa 5-6 saptamani in repaus. Uda-le mai rar si nu le mai pune ingrasamant.

Spre toamna, inlatura florile si frunzele uscate, iar crengutele lungi taie-le la primul nod de frunza. Din tulpina se taie o treime. Daca considerati ca este necesar, primavera puteti tunde mai tare planta, ea va inflori mai tarziu, dar abundent.

6. Daunatori si ciuperci

Daca muscatele tale au fost invadate de daunatori sau au fost atacate de ciuperci, solutia este sa apelezi la magazinele specializate care iti vor recomanda insecticide si fungicide in functie de boala.