Vremea se dă peste cap în România! ANM anunță vijelii, grindină, dar și caniculă. Cod Galben de vreme severă

Administrația Națională de Meterologie (ANM) a emis un nou Cod galben de vreme severă. Meteorologii au avertizat că vor fi vijelii și grindină în mai multe județe din țară.

Potrivit meteorologilor, vremea va deveni instabilă în mai multe județe din țară, iar canicula va alterna cu furtuni violente.

Codul galben emis de ANM va fi valabil marți, 4 iunie, între orele 12:00 și 23:00.

Cod galben de vreme severă în mai multe județe din România

În zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, a transmis ANM în avertizare.

În următoarele zile, fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse, mai precizează sursa citată.

Vremea va fi deosebit de călduroasă

Marți, 4 iulie, vremea va fi deosebit de călduroasă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, avertizează meteorologii.

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, precizează ANM.

Maximele vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de 18-20 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul după-amiezilor, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vremea luna iulie 2023. Anunțul ANM despre schimbarea climei în România

Urmează câteva zile de caniculă în România

De asemenea, miercuri şi joi, pe 5 şi 6 iulie, vremea va deveni caniculară în România, iar disconfortul termic înregistrat va fi unul ridicat.

În aceste două zile, indicele temperatură-umezeală (ITU) ar putea atinge sau chiar depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, se arată în prognoza meteo a celor de la ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie).

Informarea meteo de disconfort ridicat este valabilă pentru întreg teritoriul României, pentru următoarele trei zile, adică marţi, miercuri şi joi.

Mercurul din termometre va urca până la 32-35 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi de 18-20 de grade Celsius, transmit specialiştii ANM.

Cerul va fi variabil. În perioada după-amiezii vor fi înnorări temporare, atunci existând şi condiţii pentru ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.