Cand trecem la ora de iarna

Schimbarea orei a fost introdusă pentru prima dată în România în anul 1979, aliniindu-se astfel multor alte țări europene care au adoptat această practică în timpul sau după Primul Război Mondial.

Motivația principală a fost economisirea energiei, presupunând că oamenii ar folosi mai puțină lumină artificială seara dacă ziua s-ar termina mai devreme.

Cu toate acestea, în ultimii ani, numeroase țări au început să pună sub semnul întrebării necesitatea acestei schimbări. Studii recente sugerează că beneficiile economice și energetice ale schimbării orei sunt minime, dacă nu chiar inexistente.

Pe de altă parte, costurile potențiale pentru sănătate, inclusiv perturbarea ritmului circadian, pot fi semnificative.

În 2023, vocile critice față de schimbarea orei s-au intensificat și în România. O serie de campanii publice au cerut eliminarea acestui sistem, invocând studii care arată un risc crescut de accidente rutiere sau probleme de sănătate mentală legate de disrupția somnului.

Când se schimbă ora la nivel național în acest an?

Acesta are loc în ultima duminică a lunii octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00, oferind, cel puțin teoretic, un ceas de somn în plus. În ciuda familiarității acestui ritual, dezbaterile privind beneficiile și consecințele acestuia continuă să se înfierbânte.

Anul acesta, evenimentul are loc în ultima duminică din luna octombrie, România trece la ora de iarnă 2023. În noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie, se dau ceasurile înapoi cu o oră, astfel că ora 03:00 devine ora 04:00. Ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an, cu 25 de ore.

Impactul asupra societății și economiei
În ciuda potențialelor dezavantaje, mulți români văd schimbarea orei ca pe o oportunitate de a se bucura de mai multă lumină în timpul zilei, mai ales în perioada sărbătorilor. Comerțul și turismul, de asemenea, beneficiază de pe urma acestei schimbări, cu magazine care își extind programul și atracții turistice care sunt vizitate până târziu în seară.

Schimbarea orei în România rămâne un subiect controversat. Cu toate acestea, în 2023, tradiția continuă. În timp ce dezbaterea se inflamează și mai mult, o certitudine rămâne: românii vor avea o oră în plus de somn în acea noapte. Benefică sau nu, schimbarea orei este un ritual cu care ne-am obișnuit și care, cel puțin pentru moment, pare să rămână în peisajul nostru cultural.