Sfantul Andrei 2023. Noaptea in care Cerul se deschide. Ce trebuie sa faci pentru a avea noroc, sanatate si bunastare

Sfantul Andrei este praznuit in calendarul ortodox pe 30 noiembrie. Aceasta este o zi incarcata cu traditii si superstitii pe care trebuie sa le respecti.

Sfantul Andrei este considerat ”Ocrotititorul romanilor”. In calendarul zilelor libere, ziua de Sfantul Andrei, este considerata zi libera nelucratoare.

Ce se face in noaptea de Sfantul Andrei

In noaptea de Sfantul Andrei, hotarul dintre cele vazute si cele nevazute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Noaptea de Sfantul Andrei (29-30 noiembrie) este considerata de multi echivalentul Halloween-ului romanesc, datorita mai multor traditii si superstitii legate de sarbatoarea Sfantului Andrei.

„Andrei cap de iarna”(asa cum i se spune in Bucovina) permite producerea unei imbinari intre lucrurile malefice si cele benefice, disparand hotarul dintre ele. Astfel, in noaptea Sfantului Andrei, “umbla strigoii” sa fure “mana vacilor”, “mintile oamenilor” si “rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morti, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe taramul de dincolo si care, in aceasta noapte, devin periculoase, distrugatoare, aducand calamitati, boli si nefericire.

Usturoiul ofera protectie fata de strigoi

Iata de ce, in multe locuri, gospodinele atarna cununi de usturoi ori ung portile, usile si geamurile, dar si cotetele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni

CITEȘTE CONTINUAREA PE 👉