Voucherele de 400 de lei ajung în aprilie. Care sunt românii ce vor primi acest ajutor

Începând de luna viitoare, sau mai exact din aprilie 2023, întreprinderile vor putea oferi angajaților un număr mai mare de tichete culturale pe care le vor putea folosi pentru achiziționarea de bunuri și servicii culturale.

Cu excepția faptului că voucherele culturale 2023 sunt tipărite electronic pe un card, acestea sunt emise în același mod ca și cardurile bancare. Un ordin al Ministerului Finanțelor (MF) a oficializat vineri această politică, majorând valoarea tichetelor culturale la 200 de lei pe lună și 400 de lei la fiecare eveniment.

Noua politică

Suma care va fi acordată sub formă de tichete culturale va crește începând cu primul semestru al anului actual, potrivit Ordinului Ministerului Finanțelor Publice cu numărul 1.098 din anul 2023, publicat vineri în Monitorul Oficial. În acest fel, sumele majorate vor fi limitate la cel mult 400 de lei pe eveniment și 200 de lei în fiecare lună. În esență, va fi o creștere lunară de 10 lei și o majorare de 20 de lei a banilor de eveniment la cupoanele culturale.

Pentru semestrul al doilea din anul 2022, valorile actuale ale cupoanelor culturale sunt de 190 de lei pentru cupoanele lunare și 380 de lei pentru cupoanele pentru evenimente speciale. Noile valori vor intra în vigoare începând cu luna aprilie 2023, deoarece aceste valori sunt acordate până la sfârșitul lunii martie 2023.

De asemenea, în primele două luni din semestrul al doilea al anului 2023, adică în lunile august și septembrie, vor intra în vigoare valorile mai mari pentru tichetele culturale. Valoarea bunurilor și serviciilor culturale poate fi achitată de către salariați cu ajutorul tichetelor culturale, care le pot fi acordate lunar sau sporadic, în plus față de valoarea salariului, conform Legii cu numărul 165 din anul 2018 privind acordarea tichetelor.

Pentru ce vor putea fi folosite tichetele
Printre acestea se numără: abonamente sau bilete la spectacole, târguri și expoziții, fie că sunt permanente sau mobile, festivaluri, concerte, proiecții de filme, precum și parcuri tematice, fiind incluse și cele destinate copiilor, și, nu în ultimul rând, muzee; cărți, manuale, colecții de muzică și filme, fără a conta în ce format.

Unele opțiuni de utilizare a fondurilor din tichetele culturale prevăd și participarea la piese de teatru sau opere, la târguri de carte, cum ar fi Bookfest sau Gaudeamus, precum și la expoziții de amploare, cum ar fi cea cu tematică Victor Brauner de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Fiecare bilet cultural în parte, este valabil cu condiția de a se afla pe suportul electronic înscrieri cu următoarele detalii, așa cum se prevede la articolul 23 din lege: numele și adresa persoanei în cauză, durata de valabilitate utilizabilă a biletului, interzicerea de a-l utiliza pentru a plăti alte bunuri sau servicii decât cele permise de lege, numele, prenumele și codul numeric personal care aparțin angajatului cu autorizație de a folosi tichetul cultural, potrivit româniatv.net.